
Letos jsem klasický recept na nádivku trochu ozvláštnila. Rohlíky jsem nejdřív rozpekla dozlatova v troubě s olivovým olejem a sušeným česnekem — získaly tak jemnou křupavost a krásně nasákly chuť. Uvnitř nádivky pak nechybí jarní voňavý medvědí česnek, spousta vajec a poctivá dávka anglické slaniny. Jednoduché a přitom výborné. Skvěle se hodí teplá i studená, třeba jako součást velikonočního brunche.
👉 Potřebujeme:
8 starších rohlíků, olivový olej, asi 3 špetky sušeného česneku, 7 vajec (oddělíme bílky od žloutků), 400 g anglické slaniny, dle chuti zelené bylinky, já letos dala medvědí česnek (takových poctivých 5-6 hrstí), 250-300 ml mléka, půl balíčku prášku do pečiva, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti.
👉 Postup:
Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, rozprostřeme je na plech, zakápneme olivovým olejem a posypeme sušeným česnekem. Zapečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Necháme vychladnout. Slaninu orestujeme na pánvi dozlatova. Mezitím v míse rozšleháme žloutky s mlékem, osolíme a opepříme. Přidáme zapečené rohlíky, nasekaný medvědí česnek, prášek do pečiva a orestovanou slaninu. Dobře promícháme a necháme pár minut odležet. Z bílků vyšleháme pevný sníh a nakonec ho opatrně vmícháme do připravené směsi. Formu vyložíme pečicím papírem a směs do ní přeneseme. Pečeme v troubě na 200 °C asi 35 minut (po 20 minutách jsem povrch nádivky pokryla plátky anglické slaniny), dokud není nádivka zlatavá a upečená i uvnitř.
Výsledek je voňavý, vláčný a ideální ke svátečnímu stolu.