Problémy se žlučníkem dokážou zásadně ovlivnit vaše stravovací návyky. I já s tím mám občas potíže, a vypadá to, že mě možná čeká operace. Zatím se ale snažím svému žlučníku ulevit a doufám, že se tomu snad vyhnu. Držím dietu, která mi dává šanci na klidnější dny, a přitom si nechci odpírat oblíbená jídla. Jedním z nich je i moje milovaná „koprovka“. Tentokrát jsem ji připravila podle receptu paní Marcely, ale trochu jsem si ji upravila. Musím říct, že i dietní verze chutná skvěle – možná dokonce lépe než ta klasická!
Co budete potřebovat (cca 4 porce):
1 l kefíru (1,1 % tuku)
cca 200 ml mléka (nejlépe odtučněné)
1 vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky
svazek čerstvého kopru
2 rovné polévkové lžíce krupicového cukru
sůl
libové maso (hovězí, telecí, vepřová kýta, nebo drůbeží bez kůže)
brambory
Postup:
Maso (např. krůtí prsa) nakrájejte na kostičky, poduste s trochou vody a dochuťte jen solí a bylinkami.
Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě (bez kmínu).
V hrnci smíchejte kefír a mléko. Nakyslou chuť kefíru využijete místo octa, který je při dietě č. 4 zakázaný. Směs zahřívejte na mírném ohni a často promíchávejte metličkou.
Po cca 10 minutách přidejte nasekaný kopr a pokračujte v mírném vaření (celkem asi 15–20 minut).
Omáčku osolte, oslaďte podle chuti a zahustěte hladkou moukou rozmíchanou v troše mléka. Důkladně provařte a odstavte z plotny.
Tato dietní koprová omáčka je ideální při problémech se žlučníkem, slinivkou, po infekční žloutence, nebo při střevních potížích.
Původní recept: Vaříme s Marcelou
Back to Top